Social Icons

Tuesday, 15 May 2012

Kenapa Ramai Guna Gambar FB Berwarna Coklat Dan Mata Tertutup

Mesti yang belum tahu tu mesti tertanya-tanya kenapa ramai orang buat Default Picture (DP) di Facebook gambar berwarna coklat dengan mata tertutup bukan? Ok, sebenarnya itu menunjukkan gambar seseorang tahanan atau banduan rakyat Palestin. Baju berwarna coklat itu merupakan pakaian yang dikuatkuasakan ke atas rakyat Palestin yang ditahan. Logo kecil di sebelah kanan baju itu pulak bermaksud “Shabas” dan ia adalah singkatan bagi Perkhidmatan Penjara Israel..


Kenapa Ramai Guna Gambar FB Berwarna Coklat Dan Mata Tertutup


Admin pun dah buat..anda bila lagi :p

Tujuan sebenar penggunaan DP gambar ini adalah untuk memberi kesedaran tentang mereka yang berada dalam tahanan yang sedang mengadakan Mogok Lapar yang terbesar dalam sejarah dunia.



Gambar-gambar yang boleh digunakan tanda sokongan anda!
 
Adakah dengan menukar DP di Facebook dapat membantu mereka? Tidak sebenarnya, tetapi kita boleh bersama-sama meningkatkan kesedaran kepada orang ramai untuk mereka mengetahui apa yang sedang berlaku di Palestin dan pastinya kita boleh berdoa untuk mereka di sana. Doa adalah senjata bagi orang mukmin.

Selain itu, Hari ni, 15 Mei, Hari Nakbah. Sudah 64 tahun Palestin dirampas. Ia diperingati oleh rakyat Palestin, orang Arab dan pejuang Islam seluruhnya, sejak 1948, sebagai memperingati hari rakyat Palestin dihalau dan dibantai beramai-ramai dari negara mereka sendiri. Yaumunnakbah ini kalau diterjemahkan maknanya: Day of The Catastrophe, menggambarkan betapa dasyatnya peristiwa tersebut.

Alhamdulillah, setakat ini ramai dah menggunakan DP ini di profile facebook masing-masing.. tak terkecuali juga pada admin-admin fanpage yang sama-sama tukar Dp untuk page mereka. Kalau yang belum tukar tu boleh la berbuat demikian.

P/s: Jangan pakai je tapi tak tahu apa yang tersurat di sebalik gambar tersebut ya.. Sama-samalah kita berdoa buat saudara-saudara kita di sana, semoga usaha kita yang tak seberapa ni diterima oleh Allah Swt. InsyaAllah..

3 comments:

Kuchiki EnnaMoon said...

hehehe sy pun dah tukar :D

Sya-Riza said...

saya blm buh lg..huhu

Camy Alya said...

ohh, no wonder la ramai gila guna default ni

 

Busuk.Org

Word Today

http://matcuoi.com Erm sedih ary ni rambut kesayangan ku sudah kena potong sbb ku sdh x mampu tuk menjaganya wa wa sedih sangat..krunk rambut ku dah jdik pendek..gua sayang sama lu..huhuhuhu http://matcuoi.com

Jom berdandut bersama cik rabbit

http://matcuoi.comAduh sayang aduh kasih
Aku dah bosan dengan caramu
Aduh usah aduh engkau
Cuba kembali pada diriku
Kerna aku dah tahu
Apa yang kau lakukan
Kerna aku tahu
Kita tak sehaluan

Assalamualaikum

Kepada pengunjung yang dihormati~~ "assalamualaikum...terima kaseh kerana mengunjungi blog saya ini...tujuan saya buat blog nie hanya lah sekadar ingin berkongsi cerita,artikel atau sebagainya...dan niatnya mendapat redha dari Allah swt..tidak ada kena mengena yang telah hidup ataupun yang telah meninggal dunia..diharapkan blog nie dapat memberi manfaat kepada semua dan merapatkan hubungan sesama kita..sekian terima kaseh~~"