https://izyanyancinnamon.blogspot.my


About Me Exchange links Giveaway 2015 Home Kesihatan Tips

Saturday, 30 January 2016

FIRST MINI GIVEAWAY BY MIMIEBELLA91

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Segmen ini akan berlangsung pada 22 January 2016 hingga 28 February 2016 dan tamat pada 11.59 PM

Alamak sis saya ni tak gemar sangat pakai minyak wangi ni huhu.Tapi yan kongsi sikit pengalaman dulu2 ye hihi.Bagi yan,yan gemar memilih perfume yang simple murah serta tak mengeluarkan wang yang banyak semata untuk perfume ja,beli pasar malam pon dah cukup janji wangi serta halal untuk solat :) Yan selalu beli kat pasaraya ja hihi faveret perfume paling menjadi pilihan yan zaman muda-muda dulu shurah.Walaupun harga tak cecah ratusan ringgit tapi bagi yan berbaloi beli.Tahan lama jugak laa.harga dia pon bawah Rm 10 :D hihi.

Sebelum beli yan akan cuba dulu.Yan mesti akan mencuba terlebih dahulu bauan dari perfume tersebut dalam masa sehari sebelum  mengambil keputusan untuk membelinya. Kenapa? Wangian dari perfume biasanya berubah mengikut peredaran waktu. Baunya akan berbeza selepas disembur dan selepas 2-4 jam selepas itu.Kalau masih bau walaupun sikit yang disembur pada tangan tu besok baru pegi borong hoho.

Tips lain yan rasa bila kita guna perfume ni jangan terlalu terdedah pada sinaran matahari dan suhu yang panas,ini sebab yan rasa bila duduk tengah panas bau perfume makin berkurang biasalaa perfume yang bukan dari ratusan mahupun jutaan ringgit kan huhu ditambah lagi belum campur peluh sendiri :}
 
Itu saja kod sis saya kongsi maaf andai terkurang saya support sis tq sis anjurkan GA ni ^^

First Giveaway by KasihkuAmani

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Giveaway akan berakhir pada 10.02.2016

Monday, 25 January 2016

Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Klik Sini untuk sertai
salam and hye people :),

This is farahdeena second giveaway. Dan giveaway kali ini dibuat semperna birthday blogger
farahdeena pada 9 february ni. So, nak cari 5 orang blogger yang bertuah untuk memenangi HADIAH MISTERI. 

Tapi kalau ramai yang join mungkin  jumlah yang bertuah akan berubah. hehe. 

Untuk join Birthday Giveaway By FARAHDEENA FISAL ini. mudah ja syarat dia :)

1.  buat entry bertajuk "Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL" 


3.follow ig farahdeenafisal

4.follow ig Farahdeena Shopholic

Tmat pada 19 february 2016, jom join ramai-ramai 
SmileySmileySmileySmiley


Segmen Bersama Leya Yeolly

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Tag : 1 , 2 , 3 , 4 & 5

Pencarian Mega Bloglist Aisyhah Nyais

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Tag : A , B , C , D & E

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER # ROUND 2

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Nama sebenar JM ialah Jamil bin Hashim,Menetap di KULIM, KEDAHJM anak ke 5 dari 7 adik beradik.Bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah kilang di kulim kedah*Orang kedah upanya utagha samalaa kita yan perlis :)*,JM bermula sebagai blogger di awal januari 2013,Menurut JM pada awalnya JM tidak tahu apa itu blog,dan sekrang JM sudah berada bersama komuniti blogger yang lain sudah 3 tahun sebagai seorang blogger.Umur JM ialah 32 pada tahun (1984) bulan berapa?Tak dapat dikesan hihi.Perwatakan JM pada pandangan saya,JM seorang yang rajin hapdate blog walaupun JM masih baru,tapi cara penyampaian JM memberi serba sedikit pengetahuan mengenai hal isu semasa bagi orang malas cam saya nak tengok berita ni :P.JM seorang yang rajin jugak membuat pelbagai bentuk segmen yang bertujuan untuk menambah kenalan serta mengenali JM dengan lebih dekat agar JM sering menjadi ingatan buat para blogger yang lain,dengan cara tersebut para blogger peluang untuk mengenali blogger lain*Jangan ada istilah pilih bulu bila berblog*, walaupun tidak mengenali JM.Bak kata mr rabbit "Tak kenal maka tak cintaPerwatakan JM yang lain saya rasa itu saja kod sebab saya mengenali JM baru tahun lepas*Maafkan saya*huhu itu pun melalui Segmen yang JM anjurkan pada tahun lepas #SegmenJomTambahFollower.Lepasni saya akan terus ikuti blogger JM sebagai fans JM ^^.Support sesama blogger :).Untuk JM semoga dimurahkan rezeki dan terus berblog sebagai seorang blogger insyaALLAH mana tahu boleh jadi lebih terkenal lepas ni.:)

P/S: Maafkan saya andai terlebih "hyperaktif" mengarang entry ni hihi.

Giveaway 2016 TAHUN IMPIAN KITA by Mawar Assufi

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Impian Dalam Hidup yang Ingin saya Capai Dalam Tahun 2016 Ini banyak tapi salah satunya ialah berjaya dalam perniagaan.Untuk meraih kejayaan tidak semudah seperti membalikkan telapak tangan. Tentunya diperlukan perjuangan dan pengorbanan untuk mendapatkannya.Banyak orang berhasil meraih kejayaan, namun banyak juga yang mengalami kegagalan. Berjaya dan gagal memang dipengaruhi oleh banyak faktor,salah satunya adalah yang dilakukan sehari-hari yang akan berpengaruh dalam pekerjaan dan usaha kita.Semoga Allah permudahkan urusan kita pada hari ini dan pada hari berikutnya Amin.


Tag : A , B , C , D , E , F , G 

Sunday, 24 January 2016

100 Peserta Join NEW YEAR GIVEAWAY 2016 BY IZYAN ATHIRAH

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Terasa begitu cepat masa berlalu. Bulan Januari bakal melabuhkan tirainya. Begitu juga dengan NEW YEAR GIVEAWAY 2016 BY IZYAN ATHIRAH yang bakal tamat berbaki lagi 13 hari.(6/2/2016)
Pada sesiapa yang belum join tu, apa tunggu lagi? Meh cepat klik SINI. Kepada sesiapa yang dah join pula, terima kasih saya ucapkan.
Tak sangka Giveaway pertama saya ni mendapat sambutan yang meriah dari anda semua. Jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat. Tanpa anda semua, maka tiadalah istilah New Year Giveaway 2016 By Izyan Athirah
Sekarang ni dalam proses tengah semak entry para peserta sikit-sikit yang join memandangkan ramai yang join maka saya kena slow-slow baca ucapan yang menarik anda semua untuk kategori saguhati.Maaf laa kalau ada yang cakap sorang je yang menang saguhati?Ya sorang ja maklumlaa tak cukup bajet (T_T).Cukup masa saya akan umumkan siapa pemenang yang bertuah tu untuk kategori saguhati dan juga random.org ^^.
InsyAllah ada rezeki lebih saya kongsi dengan anda semua.:)
NEW UPDATE : Memandangkan ramai peserta yang join,maka saya akan random lagi dengan menggunakan bantuan RANDOM.ORG mencari 20 peserta untuk dimasukkan dalam bloglist saya selama mana saya rasa nak pamerkan :P.Jadi jumlah pemenang yang dicari adalah sebanyak 26 pemenang termasuk lima pemenang yang bertuah dan juga seorang entry yang kreatif.
P/s : Semoga apa yang dirancang dipermudahkan ^_^

Thursday, 21 January 2016

Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul.... Ramai yang Selalu Tersilap!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Tukar gear auto dengan cara salah boleh menyebabkan gearbox kita rosak dan kos gearbox kereta sangat mahal.

JANGAN TUKAR GEAR "P" DI TRAFFIC LIGHT
Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. Senang untuk teka, sebab lampu reverse akan nyala sekejap.

Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama & kereta belakang dah hon2 je. Tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. Jawabnya, gear anda boleh rosak atau cepat rosak.

Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light:
1. tekan brek kaki
2. masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear. tolak ajer)
3. Tarik hand brek
4. lepas brek kaki

Bila nak jalan balik:
1. tekan brek
2. masuk gear D (tanpa tekan tombol pada gear. tarik ajer)
3. lepas hand brek.
4. lepas brek kaki
5. tekan minyak

PENGGUNAAN TOMBOL/BUTANG PADA GEAR
1. tekan tombol semasa menukar
P > R ,
R > P
R > N
N > R
D > L/D2
L/D2 > D

2. jangan sesekali tekan antara
N > D
D > N
D > D3
D3 > D

KENAPA?
Ini adalah untuk mengelakkan daripada anda terlajak tolak gear.Jika terlajak, gearbox anda boleh rosak.
Contohnya. dari gear D, anda ingin tolak ke N. Sekiranya tak tekan tombol gear, anda tak dapat tolak lebih kerana ia tersekat di N. Tetapi jika anda tekan tombol, anda boleh menolak gear terus ke R.

Contohnya, semasa ingin berhenti kereta, anda ingin menolak ke gear N dari gear D. Oleh kerana anda menekan tombol gear, kemungkinan tertolak ke gear R adalah tinggi. Jika kereta belum berhenti sepenuhnya, gearbox boleh rosak. akibat pertukaran mengejut dari D terus ke R secara tidak sengaja akibat tertekan tombol gear.

P/S : Tombol gear ini hanya terdapat pada kereta auto yang kekotak gearnya lurus (seperti dalam gambar). Kalau yang lekok-lekok tu, takde tombol. Selamat

Berikut adalah susunan gear untuk gearbox auto:

P - parking, digunakan untuk anda memberhentikan kereta anda.
gear akan disekat.jadi kereta anda takkan bergerak walaupun
handbrake tak ditarik.

R - reverse, untuk mengundur kereta anda

N - neutral, jika dalam posisi menunggu traffic light atau traffic jem, alihkan ke gear neutral. bukan parking! jika anda perasan, gear D ke N tidak perlu menekan kekunci pada tombol gear.

D - drive, penukaran secara auto gear 1,2,3,4 dan seterusnya butang overdrive - gear akan menyekat untuk masuk ke gear 4. gear yang akan digunakan cuma 1,2 dan 3 shj

3 - setengah kenderaan tidak mempunyai overdrive tetapi mempunyai susunan gear 3 untuk menurunkan gear dari 4 ke 3

2 - ini akan menyekat sistem gearbox anda ke gear 2 dan tidak akan masuk ke gear seterusnya. tetapi akan jatuh ke gear 1 jika perlu

L - Low gear, gear pertama

Jom buat ais krim Malaysia :D

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Masa saya tergodek-godek dalam facebook,saya terjumpa satu resepi yang memang jarang orang buat resepi ni.Resepi Aiskrim Choki-choki.Memang nampak sedap lagi-lagi layan waktu panas yang dijangka sampai bulan tiga mcm ni..Saya penah tengok aiskrim ni basic pon perisa milo,bandung,asam boi dan paling simple sekali perisa jagung.Tapi aiskrim yang bakal saya kongsi ni unik sikit perisa choki-choki tak terfikir lak :D Boleh cuba lepasni.


Kredit : Mommy Jelita

Birthday Giveaway by Finurz Creations 2016

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Monday, 18 January 2016

Segmen Blogwalking By Nurnbla (January)

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Tarikh tutup : 30 Januari 2016

Tag: A , B & C

Minum air lemon panas boleh mencegah kanser

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Minum air lemon panas boleh mencegah kanser | Jangan tambah gula. Air lemon panas lebih bermanfaat drp air lemon sejuk. Ubi keledek kuning dan ungu mempunyai zat yang baik untuk mencegah kanser.
1. Kerap mengambil makan tengah malam boleh meningkatkan peluang kanser perut
2. Jangan mengambil lebih daripada 4 biji telur seminggu.
3. Memakan punggung ayam boleh menyebabkan kanser perut.
4. Jangan mengambil buah-buahan selepas makan. Sepatutnya diambil sebelum makan.
5. Jangan ambil teh ketika tempoh haid.
6. Kurangkan pengambilan susu soya, tiada gula tambahan atau telur ke dalam susu soya.
7. Jangan makan tomato dengan perut kosong.
8. Minum segelas air kosong setiap pagi sebelum makan untuk mengelakkan hempedu batu karang.
9. Tidak makan 3 jam sebelum waktu tidur.
10. Kurangkan minum teh tarik, tiada nutrisi tetapi boleh menyebabkan diabetes dan tekanan darah tinggi.
11. Jangan makan roti bakar ketika masih panas dari ketuhar atau pembakar roti.
12. Jangan mengecas telefon bimbit atau sebarang peranti bersebelahan anda ketika tidur.
13. Minum 10 gelas air sehari untuk mencegah kanser pundi kencing.
14. Minum air lebih banyak pada waktu siang dan kurang pada waktu malam.
15. Jangan minum lebih daripada 2 cawan kopi sehari, boleh menyebabkan insomnia dan gastrik.
16. Kurangkan makan makanan yang berminyak. Ia mengambil masa 5-7 jam untuk dicerna, menjadikan anda letih.
17. Selepas 5 petang, kurangkan makan.
18. Makanan yang menbuatkan anda segar.. ikan laut dalam, pisang, limau gedang, roti mil penuh, bayam, bawang putih, labu, susu rendah lemak, ayam, ceri.
19. Tidur kurang daripada 8 jam sehari boleh merosakkan fungsi otak. Tidur sebentar pada waktu tengahari (qailulah) boleh mengekalkan rupa muda.
Air lemon panas boleh mengekalkan kesihatan dan membuatkan anda hidup lebih lama.
* Air lemon panas boleh membunuh sel kanser *
Tambahkan air panas dengan 2-3 hirisan lemon. Jadikannya minuman harian.
Kepahitan dalam air lemon panas adalah bahan untuk membunuh sel kanser. Air lemon sejuk hanya mempunyai vitamin C, tiada pencegah kanser. Tomato yang dimasak mempunyai penyembuh berbanding tomato mentah.
Air lemon panas boleh mengawal pertumbuhan kanser tumor.
Ujian klinikal telah membuktikan kajian air lemon panas.

Air lemon panas boleh mencegah darah beku.

Sunday, 17 January 2016

GIVEAWAY January 2016 By Mezquitalifestyle

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Klik sini
GiveAway adalah bermula dari 17 / 01 / 2016 sehingga 23 / 01 / 2016 (11.59pm)

Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)

Petua Merawat Kuku kaki dan tangan dengan Pokok Semalu.

Pokok semalu yang dicabut menggunakan playar (keseluruhan pokoknya termasuk akar) direbus di dalam periuk hingga menggelegak.

Biarkan sejuk sedikit kemudian masukkan air itu ke dalam besen atau baldi, masuk kan kaki atau tangan dan rendam di dalam air rebusan itu.

Air rebusan ini cukup baik untuk mengekalkan kelembapan tangan dan kaki, menghilangkan gatal-gatal tangan dan kaki akibat 'makan sebayan' (loghat Kelantan) atau tangan dan kaki 'dimakan' dek air atau istilah saintifiknya, Athlete's foot dan juga cekam pada kuku tangan dan kaki.

Gatal-gatal tangan jenis ini dan juga tangan (keliling kuku) yang agak merah dan bengkak-bengkak (semacam dipenuhi air) - biasa dialami mereka yang banyak 'main air' seperti tukang masak, tukang cuci pinggan dan tukang cuci baju (basuh tangan).

Sumber orang yg memberi petua ini juga adalah pengusaha warung yang setiap pagi memasak pelbagai hidangan untuk sarapan dan juga makan tengah hari dan melihatkan tangan (akibat banyak 'main air' dalam proses memasak) dan kakinya, tiada langsung kesan jenis kerja tersebut pada tangan dan kakinya (akibat berdiri hampir sepanjang hari - tiada langsung pecah tumit dan sebagainya!!) - She is a living proof! Petua di ataslah yang diamalkan olehnya selama berpuluh tahun lepas.

Credit info dari : Che Murad Abdullah

ENA NAK URL

Klik Sini
DATELINE : 31 JANUARY 2016

Saturday, 16 January 2016

Kalau orang tak suka kita


Adakala kita terfikir… Kita mungkin tidak pernah menyusahkan hidup sesiapa, kita mungkin tidak pernah menganggu hidup orang dan tidak pernah pula membenci atau menyakiti mereka. Namun tiba-tiba sahaja mereka membenci kita. Berkata-kata buruk tentang kita di belakang dan mengaturkan pelbagai strategi untuk menyakitkan hati kita.

Sebagai manusia biasa, kita tidak akan terlepas dari mempunyai kekurangan pada diri. Mungkin pada cara kita bercakap, mungkin pada cara kita berjalan, mungkin pada mata, mulut, hidung dan seumpamanya yang menyebabkan ada sesetengah orang tidak suka, benci dan meluat melihat kita.

Jika mereka tidak berbuat apa-apapun mereka akan cuba melarikan diri dari kita. Seolah-olah kita ini makhluk yang aneh atau manusia yang tidak berguna, tidak perlu mendekati orang seperti kita. Keadaan yang diceritakan ini semakin menjadi-jadi apabila perbuatan masing-masing mula dizahirkan. Apa sudah jadi dan apa yang harus kita lakukan?

Berfikir & Renung Sejenak…
Muhasabah diri. Adakala sikap orang adalah cermin kepada sikap kita sendiri. Mungkin kita rasa kita tidak menyakiti hati orang, tetapi orang tetap terasa sakit. Carilah kelemahan pada diri yang mungkin kita terlepas pandang dan perbetulkan kembali. Bertenang dan jangan membalas kebencian mereka dengan terus membenci mereka.
Seandainya kita sememangnya tidak melakukan kesilapan, kenapa mahu bersedih? Allah sentiasa bersama dengan orang-orang yang benar. Jika mereka membenci kita dan menyakitkan hati kita, itu dosa mereka. Kita tak rugi apa-apa, yang perlu kita sedih bukan sebab mereka membenci kita tetapi jika kita membenci orang dan cuba menyakitkan hati mereka. Kerana perbuatan itu akan membuatkan kita hampir dengan dosa.
Cukuplah Berbakti Kepada Orang Yang Wajib
Jika kita punyai kawan yang menyakitkan hati, abaikan sahaja dirinya. Cukuplah berbakti kepada orang yang kita perlu taat seperti ibu ayah, taat suami bagi seorang isteri dan taat kepada Allah sebagai seorang manusia. Mereka yang tidak tersenarai dalam rantaian kewajipan kita untuk taat itu kita boleh abaikan sahaja.
Biarlah semua kenalan menolak kita yang penting kita jaga suami kita dengan baik.
Biarlah kawan-kawan meninggalkan kita yang penting kita tidak meninggalkan keluarga.
Biarlah seluruh kaum keluarga memulaukan kita yang penting kita tidak memutuskan tali silaturrahim.
Biarlah seluruh umat menyakitkan hati kita yang penting kita tidak menyakitkan hati Allah.

Kebahagiaan terletak dalam hati. Ia bergantung kepada kepercayaan kita. Seandainya kita percaya bahawa dipulaukan orang adalah suatu yang menyedihkan, maka hidup kita akan terseksa. Namun seandainya kita faham bahawa perbuatan terkutuk mereka dapat menyumbangkan pahala yang banyak untuk bekalan akhirat, kita akan bahagia. Biarlah manusia yang leka dengan sandiwara dunia dengan sikap buruk mereka, yang penting jangan kita bersikap buruk pada mereka kerana hidup kita untuk mencari kebahagiaan di sana. Bukan melayan persengketaan yang sia-sia.
“Jangan resah andai ada yang membencimu, kerana masih ramai yang mencintaimu di dunia. Tetapi resah dan takutlah andai Allah membencimu, kerana tiada lagi yang mencintaimu di akhirat.” – Imam Al-Ghazali

Friday, 15 January 2016

Blog Award 2016

Klik Banner
Tarikh tutup : 16.1.2016 - 24.1.2015

A , B & C

Thursday, 14 January 2016

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER # ROUND 1


Terima kasih kepada JM anjurkan Segmen yang menarik ni.Ni round #1 tq blog saya tersenarai ^^

Tentang Diri Anda

-Nama saya Izyan Athirah Binti Jelani,lahir di Perlis,6 Januari 1995, saya anak ketiga dari tiga adik beradik.Cita-Cita saya adalah merealisasikan impian mak ayah nak tengok anak dia "Kembangkan perniagaan kecilan" Kerjaya yang amat mencabar dan berisiko ini merupakan cita-cita saya sejak di bangku sekolah lagi.Kelebihan yang saya ketahui tentang diri saya adalah saya memiliki ingatan yang tajam. Kekurangan saya adalah saya suka panik.Seorang yang agak sukar difahami bak kata *Mr Rabbit*.Kuat makan yang ni tak boleh nak halang dari makan makan dan terus makan.XD

Negeri Kelahiran


-Perlis Indera Kayangan


Apa selalu anda lakukan bila ada masalah atau stress


-Makan something macam coklat atau paling teruk pun bukak utube layan shin chan abis cita :P Hilang semua masalah dengan melihat gelagat shin chan XD


Dari mana hadirnya idea anda berblog


-Dari suka-suka menjadi hobi 


Bila Mula berblog


-Pada tahun 2011,tahun tu tahun baru nak mengenal komputer,keyboard & etc.Masa itu laa yan cuba nak ceburi bidang penulisan secara suka suka dalam alam maya. *Agak jakun*


Pernah anda sambut hari lahir,hadiah paling istimewa yang pernah anda dapat


-Lama sangat tak sambut huhu last masa zaman muda-muda sekarang dah "Tua" tak sambut dah huhu.Hadiah seingat yan dapat hadiah teddy bear dari kakak yan,tapi bagi sat jaa pastu dia ambik balik hampeh punya kakak (T.T).


Bagaimana ciri-ciri seseorang teman hidup anda



*Bertanggungjawab
*Penyayang
*Tahu hormat orang tak kira arr muda ke tua ke semua kena hormat
*Budi bahasa tu penting
*Pandai ambik hati
*Ada susah senang bersama
*Ada agama supaya boleh bimbing anak isteri bila dah kawen.
*Kaki makan
*Perangai sporting/gila-gila *tak laa bajet control macho/poyo (-_-')*
Dan semua ciri atas tu dah tercapai impian hihi i got thz mr rabbit :*

Ucapan istimewa yang pernah anda terima daripada seseorang / sesiapa sahaja

-Biarlaa rahsiaa..XD

Tentang blog JM

*Ringkas
*Mudah dibaca
*Bahasanya tak laah terlalu formal
*Blog ringan tu je kod :)


Berapa % layak untuk blog JM

-Tak retilaa nak jadi juri huhu maaf JM..Tapi apa yang saya tengok boleh laa 60% untuk  JM.Have Fun blogging :)

First Mini Giveaway + Bloglist by Idiey

Klik Banner
 
Tarikh tutup 13hb February 2016
1 , 2 & 3

Giveaway New Year 2016

Klik Banner

Giveaway from Suria Online Shop

Klik Banner


FIRST MINI GIVEAWAY BY ZYA & YANA

FIRST MINI GIVEAWAY BY ZYA & YANA


Syarat :-

1. Follow blog misszyaroses & ladyana (wajib)
2. Add to circle google + follower (wajib)
3. Follow instagram misszyaroses & lady_yana274 (wajib untuk yg ada ig)
4. Mesti like page Hello Kitty Lover (wajib)
5. Follow twitter @nlyana_ishak (kalau tak da di maafkan)
6. Buat satu entry bertajuk "FIRST MINI GIVEAWAY BY ZYA & YANA".
7. Copy semua code dan paste di ruangan HTML entry uols.
8. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen Misszyaroses


P/s: Tolong jangan unfollow even dah habis GA nie



Saturday, 9 January 2016

Segmen Jom FOLLOW & Klik Nuffnang by Ct Roxalynna NH

Klik Banner
TARIKH TUTUP PENYERTAAN : 15/01/2016 (11.59pm)

Segmen Awak Orang Mana?

Klik Banner
SEGMEN TAMAT 22 JANUARY 2016

Warna Banner nak warna #F4FA58 & #819FF7 

Yan Perlis ^^

Kalau ditanya apa yang menarik di Perlis adalah :-

i. Wang kelian
ii. Gua Kelam
iii. Padang Besar
iv. Harum Manis(Hanya musim dari bulan 4-6 sahaja)

Shawls Giveaway by Lollipop Manis

Klik Banner
Penyertaan ni akan ditutup pada 16 Januari 2016, at 12.00 AM

Friday, 8 January 2016

Simple Segmen Bloglist Nur Najah

Klik Banner
Tarikh tutup adalah pada 18 Januari 2016. 10 hari sahaja

Terharuuu !

Assalamualaikum,

Pertama kali yan mintak maaf sangat-sangat jarang update seperti sebelum ni,kurang blogwalking semua,maaf ye.Sibuk yang teramat sangattttt turun naik pej pos untuk pos barang orang setiap hari sampai nak berblog pun agak terbatas huhu.Btw yan nak ucapkan ribuan terima kasih buat para blogger sudi menyertai Giveaway yan kali ini.Walaupun hadiahnya tak sebesar mana juga tak semewah mana tapi cukup sebagai menghargai para blogger yang datang hari-hari ke blog yan tanpa rasa jemu.Hadiah sudah dibeli tapi hadiah nya tetap rahsiaaa.Tak boleh bagitaw sampai tamat GA hahahaha :P

Ok cerita bermula semasa nak belek-belek chatbox untuk bw blog yang tinggal jejak ada satu blogger ni nak tahu sapa?Blogger yang mesra disapa ecah @ Aisyhah hampa kenal kan dia,mana tak kenal nyaa blogger kaki usik orang hihi yang rajin bw hari-hari blog yan.Ecah ni adalah blogger designer.Kalau hampa berminat nak wat tempahan kat dia boleh pegi tanya dia secara direct :D.Fakta : Ecah dengan yan adalah senegeri orang perlih wooo , tingkatan 6 jugak yang beza umur dengan sekolah hoho.Ok tujuan yan taip entri ni adalah nak ucapkan ribuan terima kasih kepada beliau sebab dengan rajinnya adik ecah ni membuat satu banner yang tertulis Happy Birthday,terharu gilaa tiba-tiba ada blogger bermurah hati kasi banner secantik ni kat yan.Yan hargai sangattt hasil design banner happy birthday ni.Terkejut yan tiba-tiba Adik ecah ni bagi link untuk yan.Cantek sangattt terima kasih ye dik.Akak harap adik bertuah tersenarai antara 5 pemenang yang dicari untuk GA yan ni begitu juga pada yang lain.Amin yan doakan yang terbaik buat semua ^^ Jom tengok Banner adik ecah bagi kat yan hihi

Comellllll ^^
Jom bw ke blog ecah , yan nak sambung bw blog yang lain pulak hihi http://apple-crunchh.blogspot.my

Thursday, 7 January 2016

MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz

Assalamualaikum
MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz | MAA Takaful berhad merupakan satu syarikat insurance yang telah lama bertapak di Malaysia. Simpanan bertakaful MAA adalah simpanan yang dilaburkan di dalam dana syariah, yang menepati segala aspek- aspek yang telah ditetapkan dalam islam. Dana ini juga dilindungi oleh PDIM yang menjaga institusi perbankan dan insurans sekiranya terjadi apa-apa kepada syarikat pelaburan.

Peningkatan kos sara hidup yang tinggi kadang kala memaksa kita untuk membuat persediaan keewangan awal bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini berlaku pada masa akan datang. Lebih-lebih lagi persediaan KOS PENDIDIKAN ANAK-ANAK masa kini. Mennyedari masalah ini, MAA Takaful dengan berbesar hati menghulurkan tangan kepada anda para Ibu Bapa bagi membimbing anda dalam merancang keewangan dari aspek pendidikan anak-anak anda. Dengan perancangan keewangan ini, anda bakal menerima sebanyak RM 25 930.00 dengan hanya penyimpanan RM 100 setiap bulan. Memang berbaloi. Untuk maklumat lanjut sila klik (DI SINI).  


Bagi membantu anda mendapatkan maklumat terperinci tentang Pakej Pendidikan Takaful ini, boleh lah bertanya dengan mana-mana agent MAA Takaful ataupun bertanya secara personally dengan Encik Nizam di talian 0176338008 (call/whatsapp/telegram). Sudah pasti layanan istimewa akan diberikan. (Klik di sini kalau nak mengurat abang Nizam ni yer)

Anda semua inginkan barangan seperti Diari dan Cash khas dari MAA takaful? Jom join MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Syarat-syarat seperti berikut:

Syarat-syarat:

1. Sila follow blog di bawah
2. Buat satu entri SEBIJIK macam entri ni siap dengan banner dan backlink segala bagai dengan tajuk MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Nak mudah copy and paste coding kat bawah ni jer (WAJIB)

3. Dah sudah buat entri SEBIJIK macam entri ni, paste link URL entri dalam runagan komen di bawh ni.

Mudah kan? 3 step je. Tak banyak la. Hehehe 

Hadiah yang bakal di menangi

Tempat pertama - RM50 + Diari Khas dari MAA
Tempat kedua - RM 30 + Diari Khas dari MAA
Tempat ke tiga - RM 20 + Diari Khas dari MAA
Saguhati 1 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 2 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 3 - Diari Khas dari MAA

Pemilihan pemenang adalah secara random by Random.org

Jangan lupa join tau. Sila la war-warkan pada yang lain. Tarikh Tutup Penyertaan adalah pada 31 Januari 2016. 

**Senarai peserta akan di kemaskini dari semasa ke semasa.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Yang belum join GA yan boleh klik LINK bawah ni :-


Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :) Fikir semula sekiranya anda ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.Anda akan didakwa sekiranya berbuat demikian.Terima kasih atas kerjasama yang diberikan..Teruskan pembacaan anda.