https://izyanyancinnamon.blogspot.com


About Me Exchange links Giveaway 2015 Home Kesihatan Tips

Monday, 4 January 2016

Sotong Tempura

Tempura bermaksud saduran rangup yg ringan dan berongga. Ia tidak keras berkeping2 sebaliknya ia lebih crunchy. Tekstur saduran seakan2 'twisties' dan tidak flaky.Ramai mengeluh buat sotong tempura ; tepung tanggal / tepung keras / lemau / meletop / minyak jd itam. Hari ni sy nak share resepi dan teknik utk sotong tempura yg rangup dan salutan yg ringan. Sy sertakan sekali tips kepekatan batter (bancuhan) yg betul.



Semangkuk sotong. Sy guna bhagian 'ring' je sbb kepalanya buat tomyam hihi. Susun gini atas napkin. Elak susunan yg menakung air. Teknik ni bertujuan menyejat air sotong & memendekkan masa menggoreng supaya sotong kekal lembut.

*Knp sotong slalu jadi bom bila digoreng? Inilah sbbnya..sbb air dlm sotong membuak keluar bila panas. Air tu yg tendang tepung smpai tanggal.











Amik satu lg napkin letak atasnya dan tekan2 perlahan utk serap airnya. Biarkan sebentar. Napkin bior yg elok skit. Takut koyak jadi sotong pakai napkin pulak. Guna sapu tgn pon blh.









Dalam bekas berpenutup: 

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder (wajib ada utk efek bubble rangup)
1 sdt garam
secubit kunyit (jgn byk nanti jd merah)
Kacau rata adunan ni dahulu
kemudian barulah masuk sotong, tutup & goncang bekas.
Pastikan goncang rata. *ini bahan asas. Jika nak letak rempah
kering lain silakan.






Hasilnya gini. 

Kemudian ambil sotong. Asingkan masuk tpt lain.










Tepung yg tinggal dari adunan goncang tadi di campur pula dgn air sejuk. (Air berais: airnya sahaja)
Ujian utk dpt konsistensi kepekatan yg betul :
Masuk air sedikit demi sedikit hingga dpt adunan spt dlm gambar. Uji dgn kaedah buat jalur pada sudu.

Kemudian sengetkan sudu. Pastikan jalur lambat bertaut tp mesti mengalir. Itulah kepekatan yg betul.
Celup sotong satu persatu dan goreng dlm minyak yg panas hingga keemasan. Pastikan celup keseluruhan. Tempoh menggoreng jgn terlalu lama. Maksima seafood dlm takat didih cuma 2 minit. Utk goreng cukup sekadar seminit. Bergantung saiz sotong dan suhu.







Perhatikan saduran tepung nmpak ringan dan sedikit gelembung. Rangup sadurannya tetapi isinya kekal lembut. Selamat mencuba ! (^_^)

9 comments:

merosnordn.blogspot.com said...

TQ Yan sharing resepi. dah siap memang nampak rangup dan menyelerakan ^^

Fieyqa Adelova said...

Ya Allah sedapnya. Terliur walaupun baru lepas makan arghhh dah buat org terliur kena hantar sikit ke sini. Hehe XD

Unknown said...

sedapnyaa. nak kena cuba ni. thanks for sharing :)

Izyan Yan Cinnamon said...

Wc ^^

Ainum Lathifah said...

salam kak

nak tanya cane nak centerkan total pageview tu huhu

Izyan Yan Cinnamon said...

akk belajar kat sini ^^

http://www.bakul2011.com/2012/04/centerkan-pageview.html

Unknown said...

wah nampak sedap :) boleh cuba resipi ni nanti. thank you sharing ^^

Nadya Syamimi Mat said...

Tq for the recipe . Boleh cuba ni. Hhuhu.

Izyan Yan Cinnamon said...

welcome ^^


Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :) Fikir semula sekiranya anda ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.Anda akan didakwa sekiranya berbuat demikian.Terima kasih atas kerjasama yang diberikan..Teruskan pembacaan anda.