https://izyanyancinnamon.blogspot.com


About Me Exchange links Giveaway 2015 Home Kesihatan Tips

Wednesday, 24 February 2016

Nampak sangat tak jujur !


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Haiii olls,arini yan nak share sikit laa hasil perkongsian "mangsa" poslaju.Pengalaman ni juga bukan berkisarkan pada mangsa lain tapi yan juga adalah salah sorang mangsa poslaju.Cita ni cita lama laa *tak lama sangat pon dalam 2 week ago* cuma nak throwback sebagai langkah berjaga-berjaga.Kisah bermula apabila masa tu yan sebagai buyer.harga barangan tersebut Rm 42 hinggit (inc pos).Yan bankin rm 50 atas sebab tak dak online bankin masa tu.Jadi si seller tu memang seller yang yan selalu beli kat dia dikira boleh dipercayai laa jugak.So dah settle bab jual beli dengan akk tu maka akk tu pon post dan diselitya sekali dengan wang baki.Semasa sampai ke tangan yan,yan terkejut la jugak mana p wang baki tu?herann takkan kak tu nak menipu kan?So g la tanya sister tu,dan dia siap tunjuk bukti yang dia memang ada menyelit baki tu dalam parcel.*Rm 8 hinggit koo ingat sikit?*.Kak tu pon marah2 sumpah saranah semua ada kat poslaju huhu.Naseb baik la kak tu ganti rugi balik kat yan.Ni semua gara-gara ketidakjujuran poslaju membuka parcel orang.Btw msa sampai kat yan pon barang ada carik sikit kat hujung plastik tu memang tak salah ada yang mencuba *ceroboh* parcel yan..:( Yang heran apa ke *gedik* sangat nak membuka parcel orang? Aihh xjujur betul sakit hati dennn taw..Bawah ni pengalaman mangsa lain yang senaseb dengan yan huhu



Hakak tengok hasil *seni* dah macam kereje cik tikus je huhu
Untuk yang suka menggunakan perkhidmatan poslaju sila berhati2 lepasni.Lagi pula poslaju sudah letak syarat jika barang rosak ke pecah ke bukan tanggungjawab poslaju.So tips yan selalu buat kalau nak pos barang yang agak superb emergency seperti gadget ke sila tulis kat barangan tu kaca ke biskut ke kuih ke apa ke.Nanty pihak poslaju akan letak natang pa tah macam sticker barang mudah pecah tu.InsyaAllah sampai dengan selamat.Kalau boleh sebelum pos baca doala sikit supaya barang tu sentiasa dalam lindungannya,yang lain berserah pada Allah.Kalau boleh jangan balut bagi orang kesan mana nak taw ada yang korek tengok barang dalam parcel.Mahai p laa haa postage janji barangan tu selamat sampai ke destinasi.Balut kemas-kemas.#JanganKecamHakak

10 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Semakin terdesak manusia skrg.. sampaikan parcel orang pun nak ditebuk dan dikorek.. Dah mcm tikus..

Lady Shah said...

tu la..kalau shaz beli brg , shaz suka request pos by gdex...x prefer sgt guna pos laju.. sbb sllu brg lambat smpai... bila.brg smpai dah mcm ikan masin

Leyha Hady said...

nak support malaysian brand. end up macam ni.. sayang betul.. thanks sharing info

SITI SORFIENA SYASHA said...

alamak, opi selalu guna poslaju :( sbb suka. barang opi sampai dengan elok, tapi brg mama yg tak sampai2 lagi. hmm, risau gak bila yan share kan benda2 mcm ni, tapi thanks sbb sudi share. hmmm, so scare manusia skrg ni

cik karmila said...

makin ramai orang tak jujur sekarang ni..nauzubillah

yaya shari said...

Macam ni pon ade ke?

Munirah Mustafar said...

banyak kali dengan isu ni tapi alhamdulillah saya di jauhkan dari prkara spt ni.

Fieyqa Adelova said...

macam-macam hal. selama ni mmg pakai poslaju, cuma sesekali je pakai kurier lain. tp tengok entry ni rasa takut pulak. haih.

Acu Asha said...

nasib asha tak jadi mcm n haritu ada jugak letak duit baki dalam parcel

Echa H. said...

alahaiii. sangat kuajaqq yang suka buat mcm ni. penyamun betollll huhuhuhu


Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :) Fikir semula sekiranya anda ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.Anda akan didakwa sekiranya berbuat demikian.Terima kasih atas kerjasama yang diberikan..Teruskan pembacaan anda.